Kråkskogens Förskola

I Uppsala kommun har det beslutats att de kommunala förskolorna ska bli giftfria. Vi som fristående förskola vill självklart också vara med i arbetet med att skapa en giftfri miljö för barnen. Detta innebär att gammal plast rensas ur, möbler med fel stoppning, man köper endast in parfymfria tvålar, tvättmedel etc. Alla leksaker tillverkade i plast som är gjorda före 2007 ska rensas ut och vi köper in så mycket ekologisk mat som möjligt samt undviker konserver.

 

På Kråkskogen är Maria och Jeanette ansvariga för inventeringen samt åtgärder i egenskap av miljöombud. Detta är ett arbete som tar ganska mycket tid så hittills har vi inventerat nedre våningen samt det stora kallförrådet och ett mindre förråd på uppevåningen. Vi har gjort oss av med flera säckar fyllda med material som kasseras.
När vi sedan köper in något nytt , granskas innehållsförteckningar minutiöst för att det ska bli rätt inköp från början och man slipper kassera saker direkt pga de innehåller fel material. Detta gäller allt från plasthandskar, leksaker, skötunderlägg, handtvål, mattor, golvbeläggning till tvättmedel.

Som ett led i detta arbete har vi tex upphört att ha skoskydd på förskolan.